Śniadanie wielkanocne na Pomorzu

Co serwują mieszkańcy Sopotu w czasie świąt wielkanocnych? Odpowiadamy!

 

Wielkanoc, czyli jedno z najważniejszych świąt wyznawców chrześcijaństwa, zbliża się wielkimi krokami! Warto już dziś zaplanować co pojawi się na stole podczas uroczystego śniadania. W Sopocie podobnie jak w innych regionach Polski, na stole nie może zabraknąć przede wszystkim poświęconych darów ze święconki, a także innych stałych elementów tego święta.

W czasie śniadania wielkanocnego na sopockich stołach pojawiają się m.in. białe kiełbasy, jajka w różnej postaci, szynka, wielkanocne baby, mazurki, sałatki jarzynowe, masłowe baranki, serniki, mazurki, kakaowe baby. Na przestrzeni wieków Wielkanoc na Pomorzu miała jednak swój rys kulturalny, który nie pojawiał się w innych obszarach naszego kraju.

Niegdyś w okolicach Helu oraz Pucka na śniadanie wielkanocne jadało się jajecznicę z węgorzem. Jadano także jajecznicę ze słoniną. W naszym regionie bardzo popularną potrawą był zylc, czyli wieprzowa galaretka będąca przysmakiem lokalnej społeczności.